Thursday, September 13, 2012

Alam pekerjaan........


start 2/7/2012.......aku mula menduduki dialam perkerjaan......waaaaaa.........rupa-rupanya dh habis alam pembelajaran aku.......weeeeeeee~~~

dh jenuh gi 5 interview nk cari kerja........semua nya nk cri yg dh ada experience kerja.....memang x der peluang la nk kerja klu nk cri experience jer....rasa macam dh give up....last-last ada dapat call, dapat kerja kt kilang JBCOCOA......waaaa....aq gi temu duga untuk position tecnichen production,aq ingt tecnichen production ni sama la mcm tecnichen electrical yg lain....kira ok la tu......wat ada pengalaman kerja kan.....

start hari isni 2/7/2012........aq masuk kerja not bad la,daftar masuk semua.....pas HR bagi brefing semua.....aq di pas plk kt supervisor nama dia izan....waaa...muka mcm garang jer dia ni......tpi x ber lex jer dulu...aq pun dibawak la gi dipartment aq....aq dimasukan dekat deparment DEGUMMING....apa binatang pun aq x taw.......masuk-masuk jer dipartment dh nk kena pakai head cover..waaa dh mcm doktor bedah plk...hihihihihihihi....biasa la keja kt kilang makanan....highin dia tinggi cikit.....so dh msk kena cuci tanggan semua......gi kat deparment aq...waaa.......besor jgk..aq tgk ramai owg dok kat kerusi mengadap komputer jerr....dh mcm kat CC la plk....

dipendekkan cerita tecnichen production ni bkn mcm tecnichen biasa......tapi ibarat mcm operator jgk....waaaaa..hampanya........mula la keja aq kat deparment tu.......diayak naik tangga 6 tingkat.....belajor pasal deguming area.....belajor tu belajor ni......3 hari jer kt department tu....last2...kena tukar deparment bru plk....aiyaaaa........apa pon x bolh........tukar gi department powder plk...kt cini keja ada senag cikit la....tapi......aaaaa ALLAH jerlah yg tahu perasaan ni......

anyware bnyak la yg aq belaja dri first job aq ni.......keja dh mcm nepal pn ada....keja kusut masai pun ada......keja cleaning pun ada....mcm nk nagis di watnya...bnyak erti2,masalah2,penyakit2...... just fikir kerja nk cari gaji yg halal jerlh yer.... ikutkan hati mcm dh lama nk berhenti..tapi,stay dulu la, tu pun pakal jer nk bayor duit motor.....sabor jerlah......belajar dari pengalaman......t klu dh dpt job baru kira boleh angkat kaki la.....ni pn gaji bayor ikut sijil jer...hampeh....so pas ni jgn la memilih sngt cari kerja...tapi agak2 jgk,klu keja x menentu pun x boleh........ok la nk smbung tdo dulu....mlm ni nk keja....... V_V






Monday, September 3, 2012

video

DET6A IN MEMORY.........

KENANGAN TIDAK SELALUNYA INDAH......
TAPI YANG INDAH ITU SELALU DALAM KENANGAN......

POLITEKNIK MERLIMAU MELAKA

YA ALLAH,JAGAKAN DIA....

hanya dirimu yang ku cinta
takkan membuat aku jatuh cinta lagi
aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

walau ku tahu kau tak sempurna
takkan membuat aku jauh darimu
apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

walau ku tahu kau takkan sempurna
takkan membuat aku jauh darimu
apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Saturday, November 19, 2011

OmBaK r!NDu

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Monday, June 13, 2011

~~~SAMPAI SYURGA~~~

ku membenarkan jiwaku tuk mencintaimu
ku persembahkan hidupku tuk bersama kamu
dan diriku untuk kamu
belum pernah kumerasai begitu

semua itu telah berlalu harapanku palsu
dan mungkin hari yang satu terus ku tertunggu
di hatiku masih kamu
belum pernah ku ingin terus memburu


aku lemah tanpa kamu
ku inginmu dampingiku
aku fahami aku bukan terbaik tuk dirimu


sampai syurga kumenunggu
sampai syurga ku cinta mu
hanya satu
hanya kamu

ku membiarkan hatiku tuk merinduimu
ku menghamparkan sakitku tuk tatapan kamu
bersamamu harapanku
hilang dalam terang yang membutakanku

dan segala yang ku ada
ku berikan semua tuk dirimu saja
kumahu dirimu bahagia tuk selamanya
biar sampai syurga aku menunggu cinta darimu
agar ku sempurna

namun aku tetap aku
yang terbaik tuk diriku
hanya satu

Sunday, May 22, 2011

~~~ lirik lagu ~~~

malam ni layan lagu2 jer....

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

kisah dongeng by stacy

Wednesday, May 18, 2011

Teragidi L@st L.I

      dh lama aku x on9
....hehehehe....bkn pe,line x ok sngt....so x dpt nk update blog......


ari ni aq nk story tentang kisah bulan lepas........masa last aq abis l.i...
time2 mmg job dh x der...so aq rilex2 jer kt bengkel......
nk wat keje pn dh x leh,sbb pengurus aq bgi rilex jer masa 2......
mmg baik lah......
so rilex2 kt bengkel smbil dengr lgu....minum air kopi o....huu~~~mmg best lh time 2....
nk dijadikn kisah......pas mkn kol 10 aku ikut runer bengkel gi cari barang...hahah,kali ni 
kali ni dia bagi peluang aku bawak kereta.....terbaiklah....aku pun apa lg,habis 
satu kluang aku gi ronda2 cari barang...hahaha,,,first time bwk kreta pas dpt lesen....
lepas abis cri barang kita owg balik......smpi bengkel....aku pn parking lh kreta....
pas kuar jer kreta aku tgk cik sidek panggil aku....cik sidek ni kira bos yg jaga aku lh..
dri jauh di panggil aku,dia kata "asrie tlg bwk kreta........ker sini jap"........ha??
aku x berapa dengar....sebab bunyi enjin lori 2 kuat sngt.....tpi aq dengr kereta lh...ni
mesti dia nk gne kreta nk kuar kot.....aq pn,bawk lh kereta gi kat dia.......
jap gi dia garu kepala....."asrie x kn awk nk angkat beteri pn pakai kereta,saya suruh ambik kereta sorong 2 jer...yg awk ambk kereta kncil ni nape"...
adoi.....malu rasanya...jap gi member aku leh menyampuk plk kan.......alah cik klu x muat kereta kancil 2,lori pn bnyk ni...bolh jer gunakan....adehh....pancung abis mmber aq ni 
nmpknya......nasib lh dh last day ari ni.........semua owg kt situ dh gelakan aku.....
aduhh...memori last l.i ni mmg aku ingt smpi bila2....tnkz EL GROUP........





Thursday, April 28, 2011

Asal UsUl M.O.N.T

setiap owg kadang2 ada nama panggilan sendiri.......
malam ni aq rasa nk cerita tentang asal usul nama panggilan aq 
"M.O.N.T"...masa first time dok asrama...pas kemas barang semua...aku ngn budk2 bilik...duduk lepak2 semntara nk tunggu gi makan tengah hari.....jadi kita owg perkenalkan diri....masa 2,bdk2 bilik aku ni adalah nama panggilan masing2...are-toq,shark la,e-won,fazz,adi.....jadi aq jer x der nama panggilan.....sedap2 nama aku asrie,downg nk tukar2 plk...x pelh demi kebahgian dowg,aku rela....cehhwah....em,pas 2 mula lh cari nama,bob lh,rmai sngt gne nama bob...em,mok la....selalu sngat owg pakai nama 2......emmm...fikir pnye fikir...aq,ckp kt dowg....dulu masa tadika,cikgu aku selalu panggil aku doremon....ape mcm bolh???dowg fikir2....doremon panjang sngt lah kata dowg...ha,apa kata kita owg panggil ko MON jer....ok.....em,aku pun stuju....dh lama aku pakai nama 2,sekali ada aku kenal senior ni,owg panggil dia mun jgk....alamk,mcm ner ni....aku ckp x perlh......2 mun sinor,ni mon junior..hehehe.....2 ok lg,sampi lepak ngn bdk2 perempuan,dia tnya asal owg panggil aku ni MON...x der kne mengena langsung dengan nama aku......entah mcm mana tiba2 budak perempuan,kwn aku ni menyampuk....ko x nmpak ker si mon 2 montel.....2 lh singkatan untuk dia...MONT...eh aku pn x sedar...hehehe......so aku putuskan nama panggilan aku MONT....sampi skrng owg panggil aku mont........2 lh asal usul nama panggilan aku.......so,kwn2 aq nk panggil doremon ker,mon ker,montel ker....x kesahla...janji downg bahgia!!!!!

k@b@rE W@k!!!!.....

al kisah.....
em,ari ni aku nk cerita kwn2 aq dak indon.....em,first time ni kawan ngn owg asing..hehehe........tapi apalah sngt dowg ni sama jer macam kita,negara sebelah2 kan so x der yg bezanya......tapi aku rasa seronok jgk kawan ngn dowg ni.....simple2 jer owg nya....mula2....              

 si abg zack(nama samaran jer)nama betol dia POLTAK PANE.....nmpak mcm owg islam,tpi dia ni berbangsa cristian......jenis happy jer owgnya....ske berkaroke....biasa ngn dia lh lepak tempt karoke....dh lama duk kat malaysia dekat 10 tahun....tapi buln 10 ni dh nk blk indon,sebab habis kontrak dengan syarikat kt sini...best la knl ngn dia ni...

ni nama nya bro SARDI......owgnya rilex2 jer...nmpak garang,tapi...hati bnyak baik.......dia ni kerja bhgian angkat2 sawit ni......klu tgk dia angkat sawit......ngeri pn ada....seberat2 buah sawit 2 rilex jer dia angkat sowng......dia ni klu x knl sngt mmg nmpk pendiam,,,tapi klu dh knl......x habis cakp...hahaha....aku ingat lagi kata2 dia"JANGAN BANYAK BERBICARA SEDIKIT BERKERJA,BIAR SEDIKIT BERBICARA TAPI BANYAK BERKERJA"....kata-katanya akan kusimpan,smpi mati.....

ni adk sardi...BRO KATENO......ha,yg ni klu tgk balik,mcm kawan aku yg main bola sepak HARIMAU MUDA A...mcm fadhli shas....tapi yg ni versi indon pnye.....kerja dia sama jgk,menyawit.....haha,klu sorng buah sawit 2,em,rilex jer setakat 1 tan......aku tnya apa yg wat dia bwk sawit rilex jer.....dia ckp,ko jgn bnyangkan ko angkat sawit,tapi cbe ko bayangkan ko angkat kapas mesti ringan.....em,betol jgk kata aku....


  ha...yg ni plk mass JONO@CULENG.
owg nya gila2 sikit...tapi baik jer......kawan ngn dia ni memg best klu kita x der makan,nnti dia bagi kita makan...owg nya pn caring jer....hehehe......kejenya menyawit jgk...setakat broning 2..bagi jer kat dia.....setakat 6 ekar setengah hari jer dia buat.......culeng2!!!! happy go lucky betol....






em,2 lah kawan2 aku masa praktikal.........memag best kawan dengan dowg ni....sempoi jer.........
                                                                                                                                                                                                                            

@SraM@ pErT@ma ku.......

emmm,ari ni aku nk cerita kisah aku first time dok asrama....
hehehe......aku mula dok asrama masa aq form4,sebab aku dpt sekolh teknik,so aku kne dok asrama.....asrama pertama aku dekat ASRAMA SMT TANJUNG PUTRI JB....tpi skrng dh jadi SMV.....mula2 dok asrama 2 mmg x best,sebab ada minggu silaturahim la,mcm2 lg lh......tapi,2 semua nk mendisplinkan kita......masa 2 aku dpt asrama kat blok IBNU SINA 3......paling dekat dengan sekolah.....emm,dorm aku yg paling sikit penghuninya...mula2 masuk ada 10 owg....lepas berapa bulan tinggal lh 8 owg.........first time masuk asrama,ish mcm2 terjadi.....aku ingat lagi,masa 2 baru seminggu masuk asrama,entah mcm mane sabtu malam ahad,aku bolh mengigau....x pernah2 aku ngigau......member aku ckp aku nk gi mandi padahal bru kol 3 pagi....ish3......pas 2 esoknya aku demam lh kejap.....best nya dok asrama ni kita leh kenal mcm2 kawan2.......ai,klu nk ckp x terkira lh jenis nya........tapi saat paling aku suka,bila semua member masak maggi sedap....baunya satu blok bolh bau..........time prep...ni agak malas sikit....time prep mula2 kol 2.30~kol 5.00 petg.....adoi...time2 ngantok plk....biasa lh bru pas blik mkn tengah hari.........stndby jerlh klu terlena kat katil....tau2 jer rotan sampi kt badan....ish sakit beb.....jadi nk tdo ker apa....kne turn bilik prep....pas 2 tdo jelh kat meja stdy 2.....prep time ni mmg best sebab sunyi jer...hahaha....mana x nya sme membongkang tdo.....tpi ada jgk bdk2 yg tgk tv time prep.....x kntoi x per...dh kne tangkap.....rotan lh jawapnya...tpi kita owg pndi cover line pnyer...hahahha.......klu prep malam...em,riuh mcm pasar ikan.....ada yg stdy,ada yg tgk tv....bersembng...mcm2 lg lh......apa2 jelh bdk2 ni.......time nmpk warden nk datng....senyap terus..mcm malaikat lalu...hehehe.....pandi betol belakon.......em,yg best dok asrama,makanan terjaga......makan  4 kali sehari........em,yg aku ingat hari lauk sedp klu pagi hari selasa...mkn sandwich telur,ngn sosej....tapi sakit sikit la,sebab x kenyg......pas 2 klu tengah hari,hari rabu....nasi beryani...emmm...sedap telan air liur beb.....klu petang hari khamis,makan nasi ayam......emm...mlm plk hari sabtu....roti canai...hahaha....memg best la time 2...agak2 owg x der jer bolh mntk lebih....masa form4 x syok sngt sebab x der apa2 kuasa lg,klu ada pn jdi ketua dorm jer.....naik form5 syok cikit.....ketua dorm jadi,fasilitator untuk bdk2 bru masuk jadi,MPP asrama jadi.....lg2 biro makanan...memang aku lh yg concer masa 2 dewan makn...hehehe.......asal mkn jer..bdk mkn kat depan aku mkn kat dapur....yerlah alasan nk tolong bagi mknan..tapi sjer jer,sebab leh mkn bnyk cikit.......time function...lg best,bolh mkn sedp bnyk cikit dri owg lain....tapi,time bulan puasa akulah owg yg terakhir dpt mkn,sebab kadang2 lauk2 ker,nasi ker,dh habis....jadi.,knelah tunggu nasi mask lain...sedih jgk tapi x per,makan dpt bnyk cikit.......2 lah pengalaman yg best bila dok asrama ni...............nk taw cerita2 lain,kne lh tunggu episod akan datang plk...hehehe